Stadstuin als urban jungle
"Ondanks de moeilijkheden (kleine straat, onder drie poorten en gebouwen door en rondom grenzen andere gebouwen) wou de klant, in tegenstelling tot de buren, heel graag een tuin om in te genieten als verlengde van de woning. Vrij snel ontstond ter plaatse het idee om het om te keren en een ontwerp te maken die de tuin naar binnen haalt. Met dezelfde gezellige nonchalance als binnen. In dat opzicht was een urban jungle als georganiseerde wanorde voor mij de perfecte oplossing."
Berwout Dochy van Studio Verde betrok de aannemer van de woning al vroeg in het bouwproces om hem te polsen naar de haalbaarheid van het ontwerp. Ze besloten om eenzelfde systeem als bij daktuinen toe te passen. Alle plantenzones zijn een soort van heuvels waar we de grond ophoogden en waardoor we, zoals bij een retentiedak, regenwater kunnen opvangen en hergebruiken in de tuin.
Dit project geeft hoop aan mensen met een kleine tuin omdat het laat zien dat er zelfs daar veel mogelijk is

Het daktuinprincipe werd toegepast voor de plantenzones
De bouwheer is heel erg tevreden met het ontwerp en de aanpak van Studio Verde. Berwout Dochy vertelt: “wanneer je het vouwraam volledig openschuift, vallen de planten bijna binnen en lijk je aan de keukentafel op een overdekt terras te zitten. In een stadstuin heb je vaak noch de plaats noch de tijd of goesting om met tuinmeubilair te sjouwen. Ik althans niet. Daarom ontwierp ik een zwevende betonnen zitbank met een fijne zwarte metalen rugleuning als optisch rustpunt. Kussens, een krant en een koffietje erbij en klaar. Dit is mijn idee van een geniettuin. En dat middenin de stad.”
Dit project won onder meer de publieksprijs en Groen Groeien van de Vlaamse Tuinaannemer omdat het hoop geeft aan mensen met een kleine tuin. Het laat zien dat er zelfs daar heel wat mogelijk is. Het zijn immers niet altijd de vierkante meters die het tuingevoel maken, maar hoe je ermee omgaat.