Privétuin met dennenbos

In Hertsberge zijn de tuinen verweven met de uitgestrekte bossen van de regio. Dit perceel herbergt een dennenbos met waardevolle loofbomen waarvan het merendeel zorgvuldig is behouden door Bart Monbaliu. Het is geen gemakkelijke opdracht om een tuin te creëren die een symbiose vormt met het oorspronkelijke bos, maar toch is men erin geslaagd om natuur, architectuur en tuincultuur te verbinden.

De imposante villa wordt omringd door groenblijvende snoeivormen in hulst. Dieper in de tuin verandert de beplanting in gemengde massieven en loopt het geheel langzaam over in bos. De paden rondom de villa zijn aangelegd in oude Hollandse recuperatieklinkers, terwijl de lichtjes verzonken oprit naar de woning geplaveid is met oude kasseien, type ‘vossekoppen’.

Wanneer je vanaf de oprit naar rechts gaat, kom je tussen de bomen en bloemenweides een rechthoekig tapis vert tegen. Dit groene tapijt fungeert als een eerste zichtas en leidt je blik naar de voorgevel van de woning. Het gras is afgeboord met recuperatieklinkers en strakke beukenhagen. Centraal aan het begin van de zichtas is er een prachtige hoogstammige solitair geplant.

Verschillende graspaadjes tussen de majestueuze bomen en struwelen leiden je verder naar een tweede zichtas, deze keer op de rechterflank van de woning. Het centrale element van deze as is een verzonken waterspiegel die tussen twee strakke, brede beukenhagen ligt en omgeven wordt door prachtige kerselaars die voor een enorm gevoel van diepte zorgen.

Naarmate je verder naar de achterkant van het perceel wandelt, ontvouwt zich het bewaarde bos. Voor de bestaande bomen is de standplaats geoptimaliseerd en er is een bewonderenswaardige inspanning geleverd om alle varens uit de grond te halen, het bos te verfijnen en de varens weer terug te plaatsen.

De achtertuin vormt een prachtige afronding van dit project. Hier zien we een strak gazon dat omlijst wordt door treden gemaakt van recuperatieklinkers. Een overloopzwembad, een terras van Pietra di Silenico-natuursteen met een uitwaaierend legpatroon en stapstenen van recuperatieklinkers die tussen bladhoudende hulstmassieven en klimrozen liggen, maken de ervaring compleet. De beplanting in de borders is speels samengesteld met vaste planten, siergrassen en bloembollen. Soorten zoals Achillea, Gaura, Helenium, Stachys en Salvia zorgen voor een levendig kleurenpalet.

Tuinpaspoort:

 • Oppervlakte: 9675 m2
 • Stijl: parktuin
 • Locatie: Hertsberge
 • Belangrijkste beplanting: hulst,
 • bloemenweides, bloemenborders
 • Bodem: zandgrond
 • Leeftijd: 4 jaar
 • Verharding: kasseien, kleiklinkers, natuursteen en siergrind
Meewerkende partijen
 • Ontwerp en aanleg
  Bart Monbaliu
Laatste projecten
Uitgelicht door de redactie
cover exterio 100
Exterio 100

Lees de laatste editie nu gratis online