Overdekt terras met berging

De eigenaars wilden graag een bergruimte en een overdekt stukje tuin zodat het er ook bij minder mooi weer goed vertoeven zou zijn. LAB-V zag meteen potentieel voor een atypische constructie die perfect bij het huis en de omringende natuur zou passen.

Share this project

Minimalistische constructie

“Bij zo’n vraag denk je al snel aan een typisch tuinhuis en een terrasoverkapping met palen, maar wij wilden het anders”, vertellen ontwerpers Kevin Van Steenbergen en Julie Decuyper. “Vanuit de tuin heb je zicht op een bos. We zagen een minimalistische constructie voor ons die het zicht zo min mogelijk verstoorde. Liefst dun als papier. Het project kreeg dan ook de naam ‘casa de papel’, of huis van papier.”

De constructie bestaat uit een golfplaat op een zo fijn mogelijke structuur, die mocht doorbuigen. “De golfplaat past goed bij de gevelbekleding van de woning waardoor beide een mooi geheel vormen. We schoven er de tuinberging onder zodat de plaat meteen ook als dak dienstdoet. Helemaal dicht hoefde de berging immers niet te zijn.” Het is moeilijk om niet vrolijk te worden van de geel geglazuurde terracottategeltjes.

Een overspanning heeft natuurlijk altijd steunpunten nodig, maar in dit geval waren die liefst zo verfijnd mogelijk. Voor de stabiliteitsstudie werkte LAB-V daarom samen met Buro Kiss. “Aan dit project kwamen enorm veel berekeningen te pas en we hebben ons initiële idee wat moeten bijsturen, maar zowel wij als de bewoners werden heel blij van het uiteindelijke resultaat.”

Share this project
Meewerkende partijen
  • Ontwerp
    LAB-V
  • Stabiliteitsstudie
    i.s.m. Buro Kiss
  • Uitvoering
    DT Projects en Heylen metaalwerken
Leveranciers
Laatste projecten
Uitgelicht door de redactie
exterio 101
Exterio 101

Lees de laatste editie nu gratis online