Bedrijfstuin met hoge belevenisgraad

De eens troosteloze, nagenoeg volledig verharde tuin aan het bedrijf van Groenvoorziening Hommé, is door Mathias Hommé en de zijnen getransformeerd tot een charmant stukje groen. Oorspronkelijk was het perceel volgebouwd met typische Vlaamse koterijen. Die hebben plaatsgemaakt voor een echte belevenistuin met een houtgestookte hottub, buitendouche en vuurschaal.

Deze tuin is een goed voorbeeld van hoe je op minder dan 150 m2 een buitenruimte kunt creëren met én weinig onderhoud én een hoge belevingsgraad. Het geheel is opgedeeld in twee delen: vooraan pronkt een terras met een picknicktafel, achteraan is er een schaduwcorner met een leuke op maat gemaakte tuinbank. Een zwevende betonnen catwalk verbindt beide delen op elegante wijze en geeft een gevoel van diepte aan de tuin. De catwalk is opgebouwd uit betonelementen en rust op een fundering van gestabiliseerd zand.

De tuin is langs drie zijden ommuurd, maar door een slimme aanpak van de beplanting voel je daar bijna niets van. Klimplanten, lichtdoorlatende bomen en meerstammigen zorgen voor een groen gevoel. Zo staan er twee prachtige doodsbeenderenbomen die men gemakkelijk kan uitdunnen als dat nodig is. Felle kleuren en interessante bladstructuren komen dan weer van planten zoals Kniphofia ‘Mango Popsicle’ (oranje vuurpijl), Tricyrtis formosana, Astrantia ‘Ruby Star’ en Origanum ‘Rosenkuppel’.

Er werd een volledig nieuwe bodem aangebracht in functie van een goede groei van de planten. Het terras aan de voorkant bestaat uit kleiklinkers, aangelegd in organische lijnen met streklaag. Achteraan de tuin is er gewerkt met waterdoorlatend siergrind Flachkorn. Om karakter en nonchalance toe te voegen zijn er in het grind ‘spontaan’ geplante soorten te vinden zoals Carex lenta ‘Osaka’, Polypodium vulgare (gewone eikvaren) en Sesleria autumnalis.

Tuinpaspoort:

 • Oppervlakte: 130 m2
 • Stijl: stadstuin
 • Locatie: Deerlijk
 • Belangrijkste beplanting: Hakonechloa macra, Sesleria autumnalis, Carex lenta ‘Osaka’
 • Bodem: zandgrond
 • Leeftijd: 2 jaar
Meewerkende partijen
 • Ontwerp
  Tuinarchitect Thomas Leplat
 • Aanleg
  Groenvoorziening Hommé
Leveranciers
 • Bewatering
  Duodrip
Laatste projecten
Uitgelicht door de redactie
exterio 101
Exterio 101

Lees de laatste editie nu gratis online