Serene stadstuin in het wit

In deze serene stadstuin word je overvallen door rust en vrede. Dankzij de oude muren die de tuin omringen, blijft het rumoer van het stadscentrum buiten. De sfeer die hier hangt, kan je bijna als spiritueel beschrijven. Dit gevoel wordt kracht bijgezet door de gekozen beplanting. De eigenaars gaven namelijk de voorkeur aan vaste planten die alleen maar in het wit bloeien.

Tuinaannemer Glenn Debey is erin geslaagd om deze wens in te willigen met een gevarieerd assortiment aan planten. De nectarrijke witte bloemen van onder andere Gaura lindheimeri ‘Whirling Butterflies’, Anemone ‘Honorine Jobert’, Geranium macrorrhizum ‘White Ness’ en Salvia nemorosa ‘Sensation White’ sieren de tuin en trekken talloze bestuivers aan.

Het ruime terras aan de woning is aangelegd in rustieke en onderhoudsvriendelijke tegels die blauwe steen imiteren. Van hieruit vertrekt er een zichtas naar een bed van witte rozen, Rosa ‘White Fairy’, dat overzien wordt door een standbeeld van een lieflijk klein meisje. Vanaf het rozenbed leiden enkele stapstenen je in rechte lijn naar een zonneterras in padoek. Deze houten constructie is met een ingenieus clipsysteem onzichtbaar maar stevig bevestigd op enkele kepers.

Uiteraard bracht de realisatie van dit project ook enkele uitdagingen met zich mee, waaronder het uitbreken van de bestaande verhardingen en vijver. Het was een echt titanenwerkje om al dit materiaal via de woning naar buiten te voeren. En om de tuin te kunnen nivelleren met verse teelaarde, was er een grote kraan nodig om de graafmachine over het dak van de rijwoning te heffen.

Met een doordachte selectie van sierheesters en bomen, waaronder een majestueuze witte Magnolia en een Amelanchier lamarckii, wordt er slim met hoogtes gespeeld. Enkele fraaie leibomen bieden de bewoners de gewenste privacy. Eenvoud staat voorop in deze tuin.

Tuinpaspoort:

  • Oppervlakte: ± 350 m2
  • Stijl: klassieke tuin
  • Locatie: Ieper
  • Belangrijkste beplanting: taxusmassieven en Rosa ‘White Fairy’
  • Bodem: zandgrond
  • Leeftijd: 1 jaar
  • Verharding: terras in keramische tegels Kandla grey, borduur in blauwe steen, zonneterras in padoek
Meewerkende partijen
  • Ontwerp en aanleg
    Glenn Debey
Laatste projecten
Uitgelicht door de redactie
exterio 101
Exterio 101

Lees de laatste editie nu gratis online