Flamboyante privétuin met hoogteverschillen

Tuinaannemer Stijn Phlypo creëerde een flamboyante tuin op dit terrein met een niet te onderschatten hoogteverschil. Vanaf de voortuin tot aan het bijgebouw achteraan stijgt de tuin immers 1,86 meter, waardoor er een sterk staaltje vakmanschap vereist was voor het realiseren van de grondwerken, de verhardingen, het zwembad en de beregening.

Daarnaast is de woning zeer atypisch gepositioneerd ten opzichte van de straat. Van deze schuine oriëntering valt echter niets te merken, dankzij de aanplanting van losse massieven in Fagus sylvatica. De voortuin is altijd wintergroen en de aanwezigheid van een prachtige doodsbeenderenboom zorgt voor een leuk accent.

De trap naar de voordeur is opgebouwd uit zwevende treden in geborstelde musselkalk. Door het borstelen krijgt deze natuursteen een blauwe tint, die mooi aansluit bij de blauwe schijn in de bakstenen van de gevel. ’s Avonds wordt de trap prachtig uitgelicht met leds die onder elke trede zijn aangebracht. Dit zorgt voor een bijzonder effect en maakt de entree naar de woning nog uitnodigender.

Rechts van de woning verschaft een stalen tuinpoortje toegang tot de achtertuin. Via een horizontale ‘gang’ wandel je langs speelse golven van Quercus ilex en siergras Carex howardii ‘Phoenix Green’ tot op het terras. Deze verharding is op hetzelfde niveau aangelegd als de vloer van de woning. De tuin gaat vanaf hier telkens trapsgewijs omhoog. Om het hoofd te bieden aan de hellingsgraad zijn er voldoende goten voorzien om het water op te vangen en af te voeren.

De tuinaannemer veranderde de oorspronkelijk basische grond tot een vruchtbare omgeving door de pH te verhogen. Dit was van essentieel belang om de plantengroei te stimuleren en het resultaat mag gezien worden. Fleurige bloemenborders zorgen voor contrast en kleur met onder andere Helenium, Echinacea, Persicaria, Aster en Erigeron. De bomen in dit project dienen als natuurlijke schaduwmakers. Zo wordt de zithoek aan het bijgebouw van voldoende verkoeling voorzien door een prachtige Malus toringo ‘Brouwers Beauty’ (sierappel). De olmen verstoppen de woning van de achterburen en maken het plaatje compleet.

Tuinpaspoort:

 • Oppervlakte: 950 m2
 • Stijl: moderne tuin
 • Locatie: Meulebeke
 • Belangrijkste beplanting: Helenium ‘Moerheim Beauty’, Ilex meserveae ‘Blue Maid’, Malus toringo ‘Brouwers Beauty’
 • Bodem: zandgrond
 • Leeftijd: 2 jaar
 • Verharding: geborstelde musselkalk, gewassen beton
Meewerkende partijen
 • Ontwerp
  Tuinarchitect Berwout Dochy
 • Tuinaannemer
  Stijn Phlypo
Laatste projecten
Uitgelicht door de redactie
cover exterio 100
Exterio 100

Lees de laatste editie nu gratis online