Privétuin met organische zwemvijver

Dat Tuinen Hedera bij de Vlaamse Tuinaannemer met de hoofdprijs aan de haal ging in de categorie grote tuinen, was zeker terecht. Een enorme organische (zwem)vijver, een ontkoppelde weide en de creatie van een wal rondom de achterkant van de woning die bovendien toelaat om bij te hoge waterstanden af te wateren naar de gracht aan de grenzen van het perceel, ga er maar aanstaan.

Jeroen en Jean-Claude Vinckier leven van dergelijke uitdagingen. Bovendien was de woning van de bouwheer, gerealiseerd met recuperatiematerialen, op het moment van de start van de tuinwerken nog in opbouw. Ook dat kwam er nog eens bij.

“Het betekende dat we achteraan zijn begonnen met de creatie van de vijver en zo langzaamaan zijn opgeschoven naar voor. Maar het eerste wat we deden was een omheining aanbrengen in acacia hout en het braakliggende terrein van een halve hectare saneren waar nodig. Dat hield heel veel grondwerken in, toevoegen van compost en heel veel rijnzand om de grond open te trekken en luchtig te maken."

Dankzij de combinatie van bomen en waterpartijen – hier samen goed voor 1000 vierkante meter – creëer je natuurlijke verkoeling tijdens extreme hitte

Jean-Claude Vinckier
Tuinen Hedera

"De bouwheer wou absoluut een waterpartij maar de precieze invulling liet hij aan ons. De vijver, die een organische vorm kreeg en waarvan de randen in lood werden afgewerkt voor een fijne waterrand, werd uiteindelijk ook een zwemvijver. Zij het dat die slechts 1m20 diep is en er ook vissen op zitten. Dat verhoogt immers de natuurlijke uitstraling van de tuin, een andere wens van de bouwheer. Dankzij een filtersysteem en een uitgekiend plan met waterplanten, blijft het water van deze eyecather in de tuin kraakhelder.”

Wie vandaag de dag tuinen aanlegt, kan niet anders dan bezig zijn met het waterbeheer ervan. De hevige regenvallen en overstromingen nopen ons om daar preventief mee aan de slag te gaan. Dat is exact wat Tuinen Hedera deed.

“Je moet altijd een plan B of zelfs een plan C hebben. Hier is het zo dat bij hevige regenval en indien de vijver komt over te lopen, het water opgevangen wordt in de wal waarna het kan infiltreren in de grond. Stel dat het ook voor de wal te veel wordt om te slikken, dan hebben we een systeem voorzien waarbij het overtollige water afgeleid wordt naar de grachten aan de rand van het perceel.”

Lees meer over de aanpak en de mensen achter Tuinen Hedera in het interview met Jeroen en Jean-Claude Vinckier.

Meewerkende partijen
  • Tuinaannemer
    Tuinen Hedera
Leveranciers
  • Betonnen keerwanden
    Trans-Beton
Laatste projecten
Uitgelicht door de redactie
cover exterio 100
Exterio 100

Lees de laatste editie nu gratis online