Kalvekeetdijk Knokke

Kalvekeetdijk is een woonproject aan de rand van Knokke. Op de site, aangekocht door Compagnie het Zoute, zal Markland architecten 32 woonentiteiten realiseren. Gezien het vrij dense bouwprogramma, is de groenaanleg van cruciaal belang. De inzet van zowel architect als burO Groen is comfortabel wonen.

Het doordacht omgaan met mobiliteit maakt daar deel van uit. Reeds bij de inkomzone van de site is er een inrijhelling voorzien naar de ondergrondse parking waar elke bewoner over een dubbele garage zal beschikken onder zijn of haar woning. Met een trap zal je vervolgens meteen in de leefruimte terechtkomen. Dat betekent dat er verder op de site nauwelijks voertuigen zullen komen waardoor bewoners echt zullen kunnen genieten van een groene oase.

In die groene oase komt er centraal in het project een soort binnenhof waarbij burO Groen zal werken met een gradiënt richting de gevels. Naast de doordachte mobiliteit zet het team ook sterk in op privacy. Bewoners willen immers wonen in een groene en rustige omgeving, ook wanneer dat met 32 families samen is. De privatieve buitenruimtes zullen beperkt worden tot ruime terrassen gekoppeld aan de woningen. Deze zullen uitgeven op een collectieve buitenruimte met een doorgedreven aandacht voor de privacy van iedereen. Dit wordt gecreëerd door verschuivingen in de architectuur – nergens zal je twee terrassen naast elkaar hebben -, verschillende woontypes, modulering van de groenzones en een doordachte groenaanplant. Bijkomend voordeel van dit concept voor de bewoner is dat die kan genieten van kwalitatief groen zonder het zelf te moeten onderhouden. Dat zit namelijk in de gemeenschap en zal door één tuinaannemer beheerd worden. Er is zelfs een grote vijver voorzien en een collectieve ruimte die tijdens de week als coworking space kan fungeren maar in het weekend ook door de bewoners afgehuurd kan worden voor bijvoorbeeld familiefeesten. Dit project is een voorbeeld van integraal denken en biedt een blik op het nieuwe wonen.

Meewerkende partijen
  • Bouwheer
    Compagnie het Zoute
  • Architect
    Markland Architecten
  • Tuin- en landschapsarchitect
    burO Groen
Laatste projecten
Uitgelicht door de redactie
exterio 101
Exterio 101

Lees de laatste editie nu gratis online