Daktuin Tokyo, Japan

Landschap- en tuinarchitect Tom de Witte, met hoofdzetel net over de grens in Nederland, bewaart goede herinneringen aan Japan waar hij een tijdje verbleef. Destijds had je een tuinshow in Nagasaki waarvoor ze ontwerpers uit diverse landen uitnodigden. Bedoeling was om een tuin van ongeveer 40 m2 te ontwerpen in de stijl van je land.

Tom weet niet meer hoe ze bij hem uitkwamen, maar hij ging graag het avontuur aan en trok erheen om de uitvoering op te volgen en de show bij te wonen. En daar kwam zomaar een tweede project uit de bus.

“Ik had voor mijn tuin Atelier Vierkant als sponsor gevraagd en ze stuurden me door naar een agent ter plaatse. Bleek dat het ook een landschapsontwerpbureau was, Greenwise Tokyo. Ik ontmoette de zaakvoerder die fan was van Piet Oudolf. Toen hij hoorde dat wij bevriend waren, vroeg hij me de daktuinen bij hun kantoor in Tokyo over twee niveaus voor hem te ontwerpen.”

De daktuinen liggen op niveau 2 en 3. Tom werkte toen, in 2016, met een substraat van ongeveer 40 cm dik. Daardoor bestond de mogelijkheid ook bomen en grote struiken aan te planten. Een informeel pad meandert door de beplanting die uit vaste planten en grassen bestaat. Een trap verbindt de twee niveaus. In beide tuinen zijn verschillende terrassen en zitgelegenheden gecreëerd. De meerstammige bomen zorgen voor proportie en aansluiting met de omliggende vegetatie.

Meewerkende partijen
  • Bouwheer en studiebureau
    Greenwise Tokyo
  • Tuinontwerp
    Tom de Witte
Laatste projecten
Uitgelicht door de redactie
exterio 101
Exterio 101

Lees de laatste editie nu gratis online