“België zal verlenging van glyfosaat-vergunning niet steunen”
Definitief verbod?
In ons land geldt sinds een zestal jaar een verbod op het gebruik van glyfosaat (voornamelijk bekend onder de merknaam Roundup) door particulieren. In de landbouw en de professionele groensector mogen boeren, telers en tuinaannemers de gewasbeschermingsmiddelen met glyfosaat wel nog gebruiken, althans als ze in het bezit zijn van de zogenaamde fytolicensie. De Europese Commissie wil die vergunning nu voor tien jaar verlengen, maar onder meer Groen ziet dat niet zitten en stuurt aan op een definitief verbod voor elke gebruiker. Als gevolg daarvan zal België zich bij de stemming onthouden en de verlenging niet steunen. "Een belangrijke overwinning voor de gezondheid voor mens en milieu”, stelt Jeremie Vaneeckhout. "Het is niet logisch dat glyfosaat verboden is op je oprit, maar via de landbouw wel nog op je bord kan terechtkomen.”
Duitsland, Oostenrijk en Luxemburg spraken zich uit voor een totaalverbod, België zal zich onthouden. “Dat leidt hopelijk tot een totaalverbod in Europa”, aldus de Groen-(co)voorzitter. Er zijn volgens hem voldoende alternatieven "die niet schadelijk zijn voor de gezondheid of voor het milieu".
“Geen noemenswaardige bezwaren”
Andere actoren vinden die beslissing niet correct. Boerenbond bijvoorbeeld betreurt de onthouding van België en stelt dat “op Europees niveau de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) en het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) de voorbije maanden een grondige analyse hebben gemaakt” en dat daar “geen noemenswaardige bezwaren gekomen zijn om de vergunning van glyfosaat niet te verlengen." De belangenorganisatie hoopt dan ook dat er op Europees niveau toch een consensus wordt bereikt over de verlenging van de vergunning voor het omstreden herbicide. "Het voordeel van glyfosaat is dat het systemisch werkt en zowel actief is tegen mono- als dicotylen en dat er geen neven- of nawerkingen zijn in de bodem.”
Alternatieven
Er zijn nog andere herbiciden op de markt, maar dit is ook nodig om resistentieopbouw te voorkomen. “Die andere, al dan niet systemische bestrijdingsmiddelen hebben echter vaak een andere werking en een beperkter onkruidspectrum dan glyfosaat. Bovendien zijn er niet zelden (veel) hogere dosissen nodig dan bij glyfosaat en is er de langere nawerking. Bij glyfosaat daarentegen zijn er geen problemen bij de opstart van een nieuwe teelt. Mechanische onkruidbestrijding is ook een alternatief dat we promoten, maar glyfosaat vervangen zal het nooit doen", aldus nog Boerenbond.
Beperkingen
De Europese Commissie koppelt wel enkele voorwaarden aan de verlenging van de vergunning zoals het gebruik van speciale spuitstukken om het risico op afspoeling te beperken en het instellen van een bufferstrook om de biodiversiteit van de omliggende natuur en het waterleven niet in het gedrang te brengen. Er moet tevens extra aandacht besteed worden aan mogelijk oppervlakte- of grondwater in de buurt van velden waar glyfosaat wordt gebruikt, zeker als er drinkwater uit wordt gewonnen.
Bovendien adviseert de Commissie om lokaal beperkingen op te leggen ten aanzien van de hoeveelheid herbicide of de periode van het jaar waarin glyfosaat wordt toegepast. Een ‘minimalisatie’ of verbod op ‘gevoelige locaties’ zoals openbaar groen, sport- en recreatiedomeinen, schoolterreinen en speeltuinen en in de nabije buurt van ziekenhuizen wordt ook geopperd.